Iaia och livet

37-årig göteborgska som är nyfiken, busig och tankspridd. Bloggar inte så aktivt just nu. Jag gillar: språklig humor, att dansa - framförallt salsa, musik - helst sådant som låter 80-talssynth, indiepop, latin och jazz, diskussioner om livet, att läsa böcker och att se Vänner på TV.

tisdag, maj 23, 2006

Budapest

Måste passa på och göra lite reklam för Budapest, denna fantastiska, för mig tidigare helt oupptäckta stad. Budapest har drygt 2 milj invånare och består egentligen av två städer: Buda och Pest. Buda är den äldre begyggelsen på den västra stranden av Donau där det är mer höglänt, medan Pest är den modernare, platta delen öster om Donau. Utsikten från Donaus strand mot Buda och det maffiga slottet, på gröna (så här års) höjder, är så vacker.
Maten är kanon och inte alls så som man tänkte sig, mycket italienskinspirerat verkar det som. Titta på den här menyn så får ni se. Utelivet verkar också vara på topp, åtminstone på Vigadó Tér som är ett torg fullt av restauranger, barer och caféer med mysiga uteserveringar, och drinkarna är minst lika goda som hemma :)
Shoppingen var kanon, lite billigare än hemma kanske, och inte alls mycket folk att trängas med. Ungerska specialiteter är Tokajviner (dessertvin) med 5 eller 6 "puttoner", pick-salami, gåsleverpaté och paprika. 3 av dessa varor (inte gåslevern) följde med mig hem i väskan.
Kan varmt rekommendera Budapest som resmål, och passa på innan alla andra upptäcker det. Det är bara 2h flygtid och betydligt mindre med turister än t ex Prag vad jag har hört. Jag åker nog snart dit igen känns det som :)

3 Comments:

  • At 27 maj, 2006 09:38, Blogger zanza67 said…

    oj får ta en sväng snarast dit...på google earth...

    vad blev det för mat då?

    menyn såg ju grym ut!

    detta tyckte jag såg väldigt gott ut:
    -Steamed Bluegill with pepper sauce , served with boilled
    -Coated pork cutlet Westfalia style

     
  • At 28 maj, 2006 21:32, Blogger Maria said…

    Detta var vad jag åt:
    Förrätt: Artichoke with grapefruit and Lollo Rosso and parmesan chips
    Huvudrätt: Crispy goose breast fillet with apple and whortleberry and potato cake
    Efterrätt: Chestnut „boat”
    / Chocolate biscuit with chestnut cream and rum cherry and whipped cream and chocolate sauce /
    MUMS! Och det för sammanlagt knappt 170 spänn :)

     
  • At 30 maj, 2006 11:00, Blogger zanza67 said…

    oj billigt o gott...bra restips...mer sånt!!

     

Skicka en kommentar

<< Home